DM i Østersgastronomi

Nykøbing Mors – Danmarks Skaldyrshovedstad – danner rammerne om det første DM i Østersgastronomi nogensinde, der afvikles lørdag den 13. oktober 2018 sammen med Østers- og Muslingepremieren som også byder på DM i Champagnesabling og Østersåbning.

Som noget helt nyt, skal landets bedste kokke dyste om DM i Østersgastronomi og hovedprisen på 20.000 kroner. Publikum får efterfølgende mulighed for at købe smagsprøver af de deltagende kokkes retter til konkurrencen. Nogle af landets bedste kokke vil bedømme deltagernes indsats og kåre vinderen.

Der er fri entré og masser af underholdning og konkurrencer i løbet af dagen i teltet til Østers- og Muslingepremieren - se program for hele dagen.

Dato: 13. oktober 2018
Sted: Telt på Havnen i Nykøbing Mors
Tid: kl. 10. Den første kok leverer til dommeren kl. 12.20
Pris: Gratis entré

DM i Østersåbning og Champagnesabling og DM i Østersgastronomi arrangeres af Kokkeforeningen Danmark i samarbejde med Morsø Kommune og en lang række sponsorer.

Deltagere i DM i Østersgastronomi

Otte kokke fra øverste hylde og nogle af landets bedste ”kommende stjerner”, indtager køkkener og podiet og skal dyste om at lave en skaldyrsret af ypperste kvalitet. 

Jeppe Foldager, der er Køkkenchef på Restaurant Kanalen i København, vandt i 2013 sølv ved Bocuse d’Or (VM for kokke) og er oprindeligt udlært på Rosdahls i Aalborg. Han stammer fra Hirtshals og var i 2007 hofkok på Kongeskibet Dannebrog. 

Michelin-kokken Michael Nørtoft fra Restaurant Ti Trin Ned i Fredericia, deltager med et team bestående af Rasmus Refshauge fra den anerkendte fynske restaurant Restaurant Lieffroy i Nyborg samt broderen Mathias Nørtoft. Michael Nørtoft stammer fra Holstebro, er udlært fra Lieffroy i Nyborg og er en del af Junior-Kokkelandsholdet.

Jacob Jensby er et af landets store kokketalenter og allerede en del af Junior-landsholdet. Han slår til dagligt sine folder i Anlægspavillionen i Holstebro, og er udlært på Under Klippen i Holstebro. Jensbye er født i Oddense i Salling, og får følgeskab til konkurrencen af Niels Odgaard og Nikolaj Dahl (på Junior-kokkelandsholdet), begge fra Anlægspavillionen i Holstebro.

Henriette Bæk Laursen deltager midt imellem et jobskifte. Hun skifter Hotel Tambohus på Thyholm ud med Søllerød Kro i Nordsjælland fra den 1. november, og er et kendt ansigt i den nordvestjyske kokkeverden. Hun teamer op med Frederik Havn og Jonas Dirzu fra den roste Restaurant Sandgaarden i Søndervig.

Habibullah Khaliqdad arbejder i dag på Restaurant Jonstrup i Kirke Hyllinge. Han får selskab af Jonathan Timothy Berry, som har været på Formel B, og Rune Kroman, der er køkkenchef hos ISS.

Lasse David Povlsen har en fortid hos Wassim Hallal på Frederikshøj Kro ved Aarhus, men har også arbejdet på Kong Hans Kælder i København og flere andre steder. Han får selskab af Jens Bach, der er udlært på Vendia Bryghus i Hjørring – samt Theis Kaae Bekker, der er uddannet fra Restaurant Ferdinand i Aarhus.

På Mors finder man Sallingsund Færgekro, der under Jens Peter Skovs ledelse fortsat holder den gastronomiske fane højt. Bob Trinkjær, er manden der holder gryderne i kog på den gamle færgekro, og han stiller op flankeret af Georg Vinther og Kim Kræmmer, begge samme steds fra. 

Da Daniel Justesen åbnede Restaurant Limfjordens Hus på den yderste mole i Glyngøre, var det med håbet om at skabe en restaurant med et højt, højt niveau. Det er lykkedes og kunderne strømmer til. Til DM i Østersgastronomi har han hentet sekundanterne i egne rækker : Victor Geisler og Mehmedalija Meco.

Kokkene skal levere serveringer, hvori der indgår minimum LimfjordsØsters og LimfjordsMuslinger.

Dommerpanel 

Dommerpanelet har Per Mandrup som formand. Han er blandt andet hædret med Cordon Rouge, som er den største hædersbevisning indenfor nordisk gastronomi. Han har samlet et dommerpanel bestående af blandt andre en Michelin-kok samt repræsentanter fra Kokkelandsholdet. Dommerpanelets sammensætning er hemmelig grundet risikoen for, at deltagerne kan tilrettelægge deres retter efter dommernes kulinariske præferencer.

Se også

Østers- og Muslingepremieren - program