Horisonterne udvides!

OYSTER TALKS vil belyse østers og Limfjorden fra biologiens,- litteraturen, - kunstens,- bæredygtighedens og innovationens univers

Eco Systems:

Prof. Aad Smaal (Wageningen University) kigger forbi - hele vejen fra Holland - og fortæller om østers og skaldyrs rolle i naturgenopretning og deres gavnlige effekter på vores vandmiljø.

Jens Kjerulf Petersen (DTU Aqua) fortæller om udviklingen i projektet om østersklækkeriet og potentialet med det for Limfjorden.

Fjordhaverne i Nykøbing fortæller om deres arbejde med at dyrke muslinger her i Nykøbing til eget forbug.

Litteratur og Miljøhistorie fra Limfjorden: 

Helle Solvang (Blixen Museet, DR mfl.) ordstyrer, vært og radio- og dokumentarfilm-producent. Hun har produceret film i samarbejde med Karen Blixen Museet om Blixen og biodiversiteten og er igang med at skabe en dokumentar om klimavenligt landbrug og fællesskaber.

Anker Gemzøe (AAU) Dr. phil. i Dansk Litteratur, Emeritus.

Bo Poulsen (AAU) Professor, dr. phil. Institut for Statskundskab, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet. Miljøhistorie, videnskabshistorie, maritim historie, historisk marineøkologi

Bæredygtighed: 

Torsten Vildgaard (Studio, tidl. NOMA) er en mand med en, mildest talt, imponerende karriere. Han har befundet sig i fronten af den danske gastronomiske himmelfærd over de sidste 15 år. Som kreativ hovednerve i NOMA eventyret (1.0 og 2.0) og så indfangede han den første Michelin stjerne til restauranten Studio efter blot 3 måneder, hvor han slår sine folder i dag.

Lasse Askov (I´m a Combo) som også har slået karriere på de bonede gulve i den danske kulinariske elite. I de seneste par år har Lasse etableret event, catering og gourmetoplevelses firmaet I’m a Kombo. Her går smagsoplevelse, omgivelser og helheden hånd i hånd.

Sara Kruse (NM&T og KRUSE Vask), som vil reflektere over vores bæredygtige adfærd i forbindelse med vores festivaler og hvilke muligheder og udfordringer som vi alle opleveler - måske?! 

Innovation: 

Fra Holland kommer Dieuwke Parlevliet og udfolder det traditionelle blå kakkelmaleri på østersskaller! - Zeeuws Blauw - bemalede østersskaller fra den hollandske kyst - traditionelt kunsthåndværk - helt unikt kunstværk.

 

 

I 2019 havde vi den store fornøjelse at byde velkommen til en helt særlig gæst:

Bill Dewey (Director of Public Affairs, Taylor Shellfish Farms i Seattle).
Bill Dewey har i over tredive år arbejdet med østers og skaldyr i Washington State i USA. Han har også taget en aktiv rolle med at forme lokale og statslige regulativer på skaldyrsområdet. Bill Dewey arbejder blandt andet også på at udvikle og implementere miljøkodeks for skaldyrsindustrien og bæredygtighedscertificering.
I 2008 modtog Bill Dewey NOAA’s Environmental Hero Award og i 2006 modtog han David Wallace-prisen, for hans ”lange og dedikerede arbejde i at fremme forskning, forståelse og samarbejde mellem skaldyrsforskere, opdrættere, producenter og politikere.”

Bill Dewey vil give et værdifuldt indblik i, hvordan skaldyrsindustrien har været drivkraft i at løfte kystområder, skabt vækst i den lokale økonomi og genfundet stoltheden i tradition omkring fiskeriet.

Se Bill Dewey´s foredrag her

Se hele paneldebatten her

Vi er også meget stolte over at kunne byde velkommen til: 
Louise Villadsen: (Chefarkæolog og Centerleder ved Stenaldercenter Ertebølle) hvor man finder den berømte køkkenmødding af østersskaller fra Ertebøllekulturen der levede for omkring 6000 år siden.


Jens Kjerulf Petersen: (Professor ved Dansk Skaldyrcenter, DTU Aqua) hvor der blandt andet forskes i østers og hummeropdræt, tang og muslinger.

Peter Kvistgaard (Ekstern lektor og PhD i Turisme og oplevelsesforskning, AAU) med fokus på rådgivning indenfor strategisk turisme, destinationsudvikling og Tourism Policy Expert.