Østersfinalen - aflyst

Vi måtte desværre aflyse i år på grund af corona virus.

D. 18. april ville der have været en fest omkring lystbådehavnen i Nykøbing

Limfjords Master Class - Nordic Food College 

For tilmelding send mail til mks@morsoe.dk

OYSTER TALKS
Eco Systems: Prof. Aad Smaal (Wageningen University) kigger forbi - hele vejen fra Holland - og fortæller om østers og skaldyrs rolle i naturgenopretning og deres gavnlige effekter på vores vandmiljø. DTU Aqua fortæller om udviklingen i projektet om østersklækkeriet og potentialet med det for Limfjorden.

Litteratur og Miljøhistorie fra Limfjorden: Sammen med Aalborg Universitet hylder vi Karen Blixen og hendes kærlighed til ”østers og skum”. Vi flyder hen i Limfjordens litteratur og historie med talks af Helle Solvang (Blixen Museet, DR mfl.), Anker Gemzøe (AAU), Bo Poulsen (AAU).

Bæredygtighed: Vi stiller skarpt på bæredygtigheden i de fantastiske østers som bio-service, i gastronomien og vores bæredygtige adfærd. Torsten Vildgaard (Studio) og Lasse Askov (I´m a Combo) vil reflektere over bæredygtigheden i gastronomi og vores madkultur - et emne som fylder meget for både Torsten og Lasse i deres hverdag og arbejde.  
Vi får også besøg af Sara Kruse (NM&T), som vil reflektere over vores bæredygtige adfærd i forbindelse med vores festivaler og hvilke muligheder og udfordringer som vi alle opleveler - måske?! 

Innovation: Vi vil også kaste bolden op og se, hvad der kommer ud af at tænke innovativt i forhold til Limfjordens ressourcer – fra Holland kommer Dieuwke Parlevliet og udfolder det traditionelle blå kakkelmaleri på østersskaller! - Zeeuws Blauw - bemalede østersskaller fra den hollandske kyst - traditionelt kunsthåndværk - helt unikt kunstværk.

Nordic Food College battler i ny muligheder med østers og skaldyr og vil opfinde nye produkter til de lokale restauranter.

Markedsdag: Der bliver åbnet Limfjords- og stillehavsøsters og Kokkeforeningen Ungdom tilbereder østers- og skaldyrsretter i samarbejde med Morsø Jernstøberi. Thisted Bryghus fejrer 20 året for deres økologiske pilsner. DTU AQUA fortæller og friterer østers og Gaardbageriet bager brød til. Sallingsund Færgekro præsenterer perlende vine – SKUM ifølge Karen Blixen. Karen Blixen elskede østers – og det gør vi også!

Museum Mors og Morfar Musling drager også børnene ind i Limfjordens forunderligheder og helt tilbage til fortiden med molerets mystik og fossiler.

DIRTY OYSTER -Årets Folkeøsters konkurrencen løber igen af staben og alle konkurrencens deltagere har deres retter klar til præsentation. Herefter serveres de én for én for dommerpanelet, som i år blandt andre består af Torsten Vildgaard (Studio, tidl NOMA), Lars Bang (Nordjyske), Jakob Jensby (Rest. JA), Hans Ejner Bertelsen (Borgmester Morsø Kommune (V)), Ellen Philipsen Dahl (Formand for Beskæftigelses og Erhvervsudvalget (DB)). De vil nu smagte og votere og til sidst kåre den bedste. Vinderen får et gavekort til Morsø Handel til en værdi af 1500. kr.

Museum Mors ruller moler ned på pladsen, hvor man selv kan gå på fossiljagt og Morfar Musling vil lave sjov og ballade for børn og barnlige sjæle

Vi arbejder ihærdigt på at få resten af programmet klar for 2020 - så hold øje!

 

Forrige år:

Et af bådhusene blev åbnet og her kunne man opleve åbningstalen for dagen ved Borgmester Hans Ejner Bertelsen, Morsø Kommune og Fiskeriminister Eva Kjer Hansen og derefter Grand Opening af Ertebølle Stenalderudstilling, v. Louise Villadsen chefarkæolog og centerleder ved Stenaldercenter Ertebølle.

Der var marked hvor sågar en østersfiskebåden kom sejlende, boder med mulighed for at købe østers, østersretter og mange andre delikate produkter fra de lokale producenter.

I løbet af dagen
var der Oyster Talks på Holmen. Her kunne man lære om den nyttige tang, ved Bjarne Ottesen fra Nordisk Tang. Og derefter kunne man blive meget meget klogere på østers og alle de potentialer, som denne ressource rummer for lokalsamfundet. Her havde vi flot besøg hele vejen fra USA med Bill Dewey, Taylor Shellfish, Seattle, med perspektiver fra den amerikanske skaldyrsindustri og om den positive effekt den har haft for samfundene i kystområderne. Dernæst var der en paneldebat med Bill Dewey, Jens Kjerulf Petersen, Professor ved Dansk Skaldyrcenter, DTU Aqua, Peter Kvistgaard, PhD i Turisme og Oplevelsesudvikling og Ekstern Lektor ved AAU og ikke mindst Louise Villadsen, Chefarkæolog og Centerleder, Stenaldercenter Ertebølle.

I Østersteltet kom Torsten Vildgaard og Thorsten Schmidt og fortalte om deres passion for østers og om deres gastronomiske historik og rejse. René Langdahl Jørgensen var moderator og publikum kunne stille spørgsmål til de to stjerne kokke.